vrijdag 19 februari 2021

SAWA-keramik

 Geschiedenis:

- Sawa werd opgericht in 1904 door Franz Schwaderlapp en was gelegen in Ransbach-Baumbach. 
Franz Schwaderlapp GmbH keramikfabrik Ransbach.
Zoals bij vele kleine keramiek fabrieken in die tijd was er weinig documentatie en is het moeilijk om veel informatie te vinden over deze bedrijven.
De eerste jaren maakte deze fabriek vooral ongeglazuurde bloempotten voor het tuinieren.
- Pas na de W.O. II werd er met sierkeramiek begonnen. In 1951 werd  er onder de naam SAWA-keramik met de productie van handmatig en op kunstzinnige wijze gestart met deze sierkeramiek. Het wordt ook wel sgrafito keramiek genoemd. Dit is het handmatig aanbrengen van groeven in ongebakken klei. Ook werden er drukstempels gebruikt om figuren in reliëf te krijgen. Deze methode was arbeidsintensief en vrij duur. Alles werd met de hand vervaardigd. 
- Heinrich-Maria Müller was in dienst als belangrijkste ontwerper. ( van 1951 - 1965) Hij ontwierp en decoreerde eigenhandig heel wat vazen.
- Van eind der jaren '80 tot '92 heeft Sawa ook een serie Römertopfs geproduceerd.
- Het bedrijf is altijd een familiebedrijf gebleven en in 2004 hield het bedrijf op te bestaan.
- Als je naar de keramiekfabrieken in die tijd en die streek kijkt, valt het op dat vaak dezelfde achternamen voorkomen. Zo ook de naam Schwaderlapp. Zo heb je ook Jacob Schwaderlapp ( oprichter van JASBA-keramik). Of deze familie was van Franz Schwaderlapp is moeilijk te zeggen, maar in dezelfde streek dezelfde naam tegenkomen wijst snel op een familiale band. 

Identificatie:

- Door het gebruik van roodbruine klei en geen glazuur, worden deze vazen ook vaak klinker-vazen genoemd.  Niet alleen Sawa-keramik, maar ook tal van andere keramiek fabrieken die de stijl van sgrafito gebruikten ( handmatig figuren kerven in ongebakken klei) is het vaak moeilijk te achterhalen van welk keramiek fabrieken deze vazen afkomstig zijn. Zo heb je ook o.a. Eiwa, Wekara, AKRU, Flix, Kule en zelfs exemplaren van Dümler & Breiden uit de jaren '50 zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. 
- De decoratie op vazen van Sawa is meestal wat dieper aangebracht in de klei van de vaas, terwijl bij Eiwa een groefje net door de bovenste kleurlaag is aangebracht, net genoeg om de kleur van de ondergrond te laten zien.
- Decornamen: Mainau 1959, Köln 1959, Mallorca 1961, Malta 1962, Pisa 1962
Sawa-keramik gebruikte vooral plaatsnamen terwijl Eiwa-keramik vooral vrouwennamen gebruikte ( maar later ook namen van Europese steden)
- Sticker: De producten van Sawa werden heel vaak van een sticker voorzien en die stickers krijg je er heel moeilijk af. Meestal een goudkleurige ( of zilverkleurige met gele achtergrond) ovale sticker met een kroon erboven op. In die kroon staat ESR ( Eduard Schwaderlapp Ransbach ).
- Het kwaliteitsniveau lag zeer hoog bij de productie van de vazen bij SAWA-keramik. Exemplaren met foutjes mochten daarom de fabriek niet verlaten. 

sawa 239/25
decor: Mainau 
1959

sawa 347/35





Geen opmerkingen:

Een reactie posten