zaterdag 7 november 2020

Cortendorf

 Geschiedenis

- In 1890 is dit bedrijf opgericht door Julius Griesbach in Cortendorf (tegenwoordig hoort dit bij Coburg). Deze firma 'Porzellanfabrik Julius Griesbach'  verwerkte verschillende materialen en naast een aantal porseleinen voorwerpen werden er eigenlijk vooral huishoudelijke gebruiksvoorwerpen van aardewerk geproduceerd waaronder een grote verscheidenheid aan koffie-en theepotten met dierlijke vormen. Het meeste hiervan werd ongemerkt verkocht aan de Amerikaanse firma 'Ebeling & Reuss' in Philadelphia.  
- Cortendorf ontving in 1958 de 'iF'-prijs (dit is een product ontwerp prijs) voor de casserole serie 'Brilliant'. Een casserole is een soort braadschaal waarin vlees in de oven gebraden kan worden. Andere 'iF'-prijzen werden toegekend in 1959 voor andere van dit soort schalen.
- Ook werd er een groot aantal decoratief aardewerk vervaardigd. Vooral figuratief keramiek ( dieren, hoofdjes,...) was enorm in trek.
Zeker toen in 1954 beeldhouder en modelleur Albert Strunz bij cortendorf kwam werken.
De door hem ontworpen sculpturale werken, waaronder het repertoire van muurmaskers dat in 1958 werd geïntroduceerd en in de jaren daarna voortdurend werd uitgebreid, was immens populair. Men kon de vraag naar deze muurhoofdjes moeilijk aan en men ging samenwerken met Achental-keramik. Samen met Achtental-keramik produceerden ze veel figuratief keramiek met de karakteristieke eigenschappen van Cortendorf-keramik tot begin jaren zeventig.
- Cortendorf maakte vooral veel dierlijk porselein. Herten en reeën, maar ook paarden en duiven waren in trek. In de jaren '50 ging men meer voor kinderkamers decoratief aardewerk maken, zodat deze dierlijke figuren moderner gevormd en als kitscherig beschouwd werden. 
- Ook werden er veel naaktfiguren gemaakt door modelleur Albert Strunz.
- Eind januari 1973 werd het bedrijf overgenomen door de porseleinfabriek "W. Goebel" in het naburige Rödental.



4336/2
Lanie






cortendorf ?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten