zaterdag 2 mei 2020

VEB- Gräfenroda

VEB- Gräfenroda

Korte Geschiedenis:

- VEB- Gräfenroda keramik behoorde tot +/- 1945 tot de grote groep van Carstens.
Naast de Villeroy & Boch was de Carstens-Groep tot 1945 de op één na grootste keramiekproducent van Duitsland. Tot de grote beurscrash eind de jaren twintig van de vorige eeuw produceerden +/- 4000 werknemers in sommige delen van de overwegend Midden-Duitse locaties hoogwaardige keramische artikelen.
De familie Carstens bezit keramiek- en porseleinfabrieken in Rheinsberg, Haldensleben ( Uffrecht en Carstens-fabriek), Rathenow, Gräfenroda, Georgenthal, Wallhausen, Sorau, Blankenhain, Lübeck, Elmshorn, Reichenbach, Hirschau, ...
Door het economische succes van het bedrijf kon Carstens, vergelijkbaar met Villeroy of Rosenthal, bekende kunstenaars en keramisten aantrekken voor hun eigen productie. Dit maakte het mogelijk om innovatieve en creatieve ontwerpen te maken,  evenals de gebruikelijke keramiek.
Maar na W.O.II werden de meeste fabrieken van Carstens, waaronder ook Gräfenroda, staatsfabrieken in de DDR. Vaak werden de oude patronen en vormen benaderd ( niet zonder succes). Dit bleef tot midden de jaren '50. Pas toen ontwikkelden ze daar hun eigen ontwerpen, die echter slechts in beperkte mate concurrerend waren en vooral aan de binnenlandse vraag in de DDR en het Oostblok voldeden, of als goedkope goederen naar het Westen werden geëxporteerd.
- Na 1945 veranderde Carstens Gräfenroda aanvankelijk nauwelijks zijn bekende logo en werd VEB Gräfenroda Keramik. Op de handelsbeurs van Leipzig in 1953 zag je meestal nog steeds de oude vormen en ontwerpen. Maar toch ook hier en daar al de nieuwere ontwerpen.
In de jaren '50, '60 & '70 werden er veel ornamenten als tuinkabouters, spaarvarkens e.d. gemaakt. 

Kenmerken: 

VEB-Gräfenroda gebruikte vooral witte klei (van mindere kwaliteit).
Het keramiek was poreuzer en dus fragile. 
VEB-Gräfenroda gebruikte GEEN vormnummers ( zoals de zovele anderen) maar wel vormnamen. 
( bv. Werra, Anna, ...) Vaak duidde de nummer 0, 1, 2 wel de grootte aan van het ontwerp. ( 0 was de grootste vorm, ...) De kannen ( vazen met een oor) werden benoemd naar Duitse rivieren. De vazen ( zonder oor) kregen een meisjesnaam.


Greta nr. 3
Met opdruk van Bobbejaanland
reclame? relatiegeschenk? souvenir?
                                                                           
Gera

Werra

Anna





Geen opmerkingen:

Een reactie posten