De decoraties waren meestal voelbaar ( in reliëf ), vaak was er sprake van afbeeldingen met geometrische patronen.
In 1967 was Bay een pionier in het maken van 'Römertopfe' ( ovenschaal met deksel ). Het bedrijf bleek daarin uiterst succesvol. Daarom besloot de directie in 1971 om de poreuze, aardewerken schalen met deksel voortaan op de markt te brengen onder de merknaam ' RÖMERTOPF'. In 1971 stopte men zo goed als met de grote kunst-aardewerk productie.
Bay Keramik hield in 1997 op te bestaan. De firma Gerz uit Sessenbach nam het merk RÖMERTOPF over en veranderde de bedrijfsnaam in RÖMERTOPF Keramik GmbH. De vestigingsplaats van Römertopf Keramik GmbH is nog altijd Ransbach-Baumbach en van daaruit vinden schalen voor onder andere vlees, vis, aardappelen, knoflook en appels hun weg naar miljoenen huishoudens.
Ontwerpers bij bay waren o.a. in de jaren '50 Josef Koch ( "florida" (oranje/blauwe/ bruine lijn decoratie) > zie foto's van fifties vaasje ( 2 armen) hieronder ).
In de jaren '60 was het vooral Bodo Mans , Luc Kopfler en A. Seide.
Ontwerpen waren o.a. 'florence' 1955 / 'reims' 1960 / 'ravenna' 1961 / 'paris...
Signatuur: Bay gebruikte voor de vervaardiging van de vazen altijd witte klei.
De vazen zijn aan de onderkant meestal gemerkt met 'BAY' maar niet altijd. Op de bodem staat meestal een getal van twee of drie cijfers ( moddelnummer) gevolgd door een spatie of streepje en een getal dat de hoogte in centimeters aangeeft.
Bay duidt het land van herkomst aan met 'W.-GERMANY of 'WEST-GERMANY'. Let op de typische vorm van de 'y'.
In de jaren vijftig en zestig gebruikte Bay een label van folie in goudkleur met een 'kroontje' en de opdruk 'Bay Keramik handgemalt'. In de jaren zeventig en tachtig gebruikte Bay een rechthoekige sticker van papier met daarop de tekst 'Bay Keramik'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten